Geen producten (0)

Over ons

 

In de mooie regio van zuid Catalunia slechts 2 uur rijden vanaf Barcelona ligt onze 'finca' (boerderij). We wonen in de regio van de Priorat vlak bij het dorpje El Molar met zijn 250 inwoners. Hier heeft de tijd echt stil gestaan, geen verkeerslichten en de mensen hebben nog tijd voor elkaar en het leven en genieten van de rust. Het enige wat je hoort zijn fluitende vogels, de wind die door de dennebomen waait en in de verte het geluid van een boer op zijn tractor op weg naar zijn lunch.

Hier in het schouwspel van onbedorven vergezichten over de Siurana vallei met zijn vele grondkleuren, hebben wij een olijfboomgaard en wijngaard op 10 hectaren. Niet voor niets heeft de regio van de Priorat een aanvraag gedaan bij de UNESCO, want naast dat deze regio onbedorven is wordt er al sinds mensenheugnis wijn en olijfolie gemaakt. 

Van de olijven laten we onze olijfolieën persen en van de druiven laten we onze wijnen maken in het dorp verderop.

 

 

.

Onze Olijfboomgaard

Op de 10 hecateren hebben we 1500 olijfbomen staan in de leeftijd van 10 tot 150 jaar. De olijfbomen zijn alllemaal van het soort Arbequina, de trots van Catalunia.  Het totale onderhoud doen we zelf, de oogst met een groep plukkers. 

 

 

Onze Olijfolie

 

100 % Arbequina olijven worden gebruikt voor deze olijfolie extra virgine. De olijfboomgaard staat in het gebied van de D.O.P. Siurana. Wat de herkomst en kwaliteit garagndeerd.

 

 

De olijven bloeien in mei, eind oktober begin november gaan we oogsten. Dan zijn de olijven mooi gekleurd in de juiste verhouding, groen, geel, roze, rood en zwart. Deze verhouding bevordert de smaak en kwaliteit.

 

 

Onze olijfolie wordt lokaal gemaakt door middel van centrifuge.

 

Hoe smaakt de olijfolie

Onze olijfolie is DOP Siurana en voldoet daarmee aan de eisen gesteld door deze toezichthouder.

Het is een fruitige en milde olijfolie, in de smaak kun je de volgende tonen ontdekken;

  • groene elementen zoals vers gemaaid gras, artisjokken,venkel en munt.
  • een klein pepertje in de keel van zijn vroege jeugd.
  • een klein zoetje en bitterje.
  • verder is hij complex en vol van smaak en geur. 
  • de olijolie heeft niet die vervelende harde bitters zoals veel Italiaanse of portugeese olijfolies wel eens kunnen hebben.

 

In 2013 heeft onze olijfolie in de bijbel van Italie gestaan, De Flos Olei van Marco Oreggia,

de goeroe op olijfoliegebied. Slecht de beste olijfolies van de wereld komen in deze gids!

 

 

Wat kan je met onze olijfolie allemaal doen?

Kort gezegd eigenlijk alles!

De olijfolie is heerlijk over salades en in dressings, om mee te bakken en stoven, over je gerechten, om te frituuren, als dip, etc.

Maar wel oppassen dat de olijfolie niet boven de 180 graden komt! Dus het vuur niet te heet laten worden en erbij blijven, als je bijvoorbeeld vlees bakt, en alles spettert, is de temperatuur duidelijk te hoog. Tip; smeer het vlees in met een beetje olijfolie in plaats van de olijfolie in de pan te doen, je hebt én minder nodig én het verkleint de kans op spetteren

Olijdolie is zelf ook goed als medicijn voor je hart, helen van wondjes op je huid, voorkomen van droge huid, als brandstof voor olielampjes, en zo kunnen we nog even doorgaan.

 

Wat is het verschil met de olijfolie van de supermarkt?

In de supermarkt kan je vele olijfolies kopen of afgeleide producten met als bestanddeel olijfolie.

Zelfs in de hoogste klasse van de olijfolie Extra Virgine Olijfolie is het verschil groot met de supermarkten.  Zelfs de grootste merken op de plank halen het niet met de kwaliteit zoals onze olijfolie.

Bij het 'maken' van onze olijfolie komt veel handwerk kijken; het snoeien en bijhouden van de bomen, het oogsten vande olijfolie dat doen we allemaal met de hand. De olijfolie is 100 % arbequina olijfolie, niet vermengd met andere olijfolie uit andere EG landen en altijd vers van kwaliteit. Ervaar het zelf, dan ben jezelf overtuigd!

Bij ons komt het pakje boter al vele 10 tallen jaren niet meer in de koelkast, we doen echt alles met olijfolie, het is even wennen, maar daarna wil je niets anders meer. Het is lichter, lekkerder en gezonder van smaak en beleving.

 

Onze wijnen

Naast de olijfbomen hebben we ook een paar hectaren wijngaard. De wijnen vallen onder de DO Montsant, de buren van de DOQ Priorat.

 

 

We hebben 3 soorten wijnen.

Terra Blanca, dit is een witte wijn, gemaakt van Garnacha Blanca enMacabeo. Een gedeelte van de Garnacha heeft een aantal maanden op nieuw Frans eiken gelegen. Witte bloemen, papaya, honing, caramel, frisse zuren met mineralen. Mooi in balans, stuctuur en lengte.

Terra Vermella,  een jonge rode wijn van Carigan, Garnacha en Syrah. Je kan er rode bessen, kersen en kruiden in ontdekken. De wijn heeft zachte tannines.

Terra Negra, deze wijn heeft 11 maanden op frans eiken gelegen. De wijn van Carignan, Granacha en Syrah druiven met zwarte bessen, kersen, kruiden, balamico , cacoa in de neus en mond. Het is een complexe, harmonieuze wijn met zachte tannines.